Sve što trebate znati o hrvatskim cestama: Vodič 2024

Sve što treba znati o Hrvatskim cestama: vodič za 2024.

Sve što treba znati o Hrvatskim cestama: vodič za 2024.

INFO

Provjerite naš opsežan vodič, gdje ćemo detaljno objasniti sve što treba znati o cestama i prometnim pravilima u Hrvatskoj. Ovaj blog je vaš glavni resurs koji će vam omogućiti da budete toku s uvjetima na cesti i prometnim pravilima te da bi razumjeli prednost prolaza za što lakše i sigurnije cestovno putovanje. Zavežite pojaseve, idemo istražiti Hrvatske ceste zajedno.

Vodič Hrvatskih cesta:

Da li je lako voziti u Hrvatskoj?

Vožnja automobila u Hrvatskoj uglavnom se smatra prilično lagana i ugodna. Hrvatska ima jednu od najboljih autocesta u Europi. Cestovna infrastruktura je dobro održavana, a zemlja nudi prekrasnu prirodu i znamenitosti koju možete istražiti s automobilom.

Da li je Hrvatska sigurna za vožnju?

Hrvatska je uglavnom sigurna za vožnju. Imajte na umu da su Hrvati temperamenti i da se lako “naljute”, stoga poštujte prometna pravila, vozite oprezno i sve bi trebalo biti u redu. Hrvati su generalno prijateljski nastrojeni tako da ukoliko trebate pomoć pri snalaženju u prometu slobodno se zaustavite i pitajte, sigurno će vam pomoći.

S koje strane ceste se odvija promet u Hrvatskoj?

Hrvati voze desnom stranom ceste. Kad planirate pretjecanje, učinite to lijevom trakom. Za vozače koji dolaze iz država gdje se vozi lijevom stranom ceste preporučamo oprez jer će vam trebati neko vrijeme da se prilagodite na vožnju desnom stranom.

Promet uživo i uvjeti na cestama.

Najbolji način da uživo imate informacije o protoku prometa i uvjetima na cestama u Hrvatskoj je preko HAK (Hrvatski Auto Klub). Trebali bi također slušati izvješće o stanju na cestama na Hrvatskim radio postajama (namjestiti TP u postavkama radija). HAK iz minute u minutu ažurira i pruža informacije o potencijalnim zastojima, zatvorenim cestama i načinu prometa.

Cestovna karta Hrvatske

Ako planirate voziti u Hrvatskoj i trebate navigaciju, Google Maps će vjerojatno biti dovoljan.

Ako trebate isprintanu verziju Hrvatskih turističkih i cestovnih karata možete ih skinuti ovdje (kliknite na “skidanje brošure” na stranici turističke zajednice).

Hrvatska vremenska prognoza uživo

Priprema je glavni preduvjet za bilo koje putovanje, zato budite sigurni da provjerite vremensku prognozu u Hrvatskoj prije bilo kakvog planiranja. Hrvatska ima različitu klimu, pružajući mješavinu različitih vremenskih prilika tijekom godine.

Iskusite topla ljeta uz obalu prekrasnog Jadranskog mora, sa temperaturama od 25-35°C (77-95°F) tijekom Srpnja i Kolovoza. Proljeće i jesen donose blaža vremena, savršena za istraživanje povijesnih znamenitosti i uživanje u aktivnostima na otvorenom.

Zime su uglavnom blage na obali sa temperaturama od oko 5-15°C (41-59°F), dok unutrašnjost zemlje ima hladnije temperature i snijeg.

Da li hrvatska ima autocestu?

Hrvatska ima mrežu autocesta. Obratite pažnju na naplatne kućice i pripremite gotovinu ili karticu za plaćanje cestarina. Na hrvatskim autocestama ograničenje brzine iznosi 130 km/h. Iako Hrvatska ima jednu od najboljih autocesta u Europi nema vinjete, tako da će te morati platiti svaki put kad se izlazi sa autoceste. Ovdje imate dodatne informacije o Hrvatskim autocestama i službenom cjeniku.

Vožnja pod utjecajem alkohola

Nemojte konzumirati alkohol i voziti, zakon za vozače ispod 25 godina starosti ima nultu toleranciju na alkohol što znači da prisutnost alkohola u organizmu mora biti 0%. Gornja granica prisutnosti alkohola za vozače iznad 25 godina starosti iznosi 0.5%.

Ograničenja brzine na Hrvatskim cestama

Ovo su neke od standardnih propisa za ograničenje brzine na Hrvatskim cestama koje su najčešće obilježene znakom:

  • NASELJENA PODRUČJA: 50 km/h
  • OTVORENA CESTA: 80 km/h
  • AUTOCESTA: 130 km/h

Kada je potrebno imati zimsku opremu?

U Hrvatskoj postoje područja gdje možete očekivati snijeg i poledicu, zato je zimska oprema obavezna od Studenog do Travnja (15.11. do 15.04.) samo za kontinentalni dio Hrvatske. Zimska oprema znači da na vozilu morate imati zimske gume ili ljetne/cjelogodišnje gume i lance za snijeg.

Vožnja sa upaljenim dnevnim svjetlima

Od prvog Studenog do kraja Ožujka, morate imati upaljena kratka svjetla kroz cijeli dan (dnevna svjetla su upaljena od početka zime sve do početka ljeta). Duga svjetla je potrebno paliti po mraku kada god vidljivost padne ispod 100 metara.

Da li je dopušteno koristiti mobilni telefon tijekom vožnje?

Strogo je zabranjeno koristiti mobilni telefon dok vozite osim ako ste opremljeni sa hands-free uređajem. Ovo pravilo naglašava važnost pune koncentracije tijekom vožnje da bi osigurali što veću sigurnost u prometu. Ako ignorirate ovo pravilo biti će te kažnjeni sa 130,00 € .

Da li je po zakonu u Hrvatskoj obavezno vezati pojas u automobilu?

Zakonski je regulirano da svi putnici u vozilu moraju svo vrijeme imati vezan pojas. Da bi osigurali sigurnost svih putnika u vozilu djeca ispod dobi od 12 godina ne smiju sjediti na prednjem sjedalu. Za djecu u dobi od 2 do 7 godina korištenje autosjedalice je obavezno da bi se osigurala nužna zaštita u skladu sa sigurnosnim standardima.

Tko ima prednost prolaska?

Sva vozila koja pristižu na raskrižje moraju propustiti sva vozila koja se već nalaze u raskrižju. Na neobilježenom raskrižju, vozilo koje se nalazi s vaše desne strane ima prednost prolaska. Prilikom skretanja pješaci na obilježenim pješačkim prijelazima imaju prednost i sva vozila se moraju zaustaviti da ih propuste.

Na kružnim tokovima, vozila koja pristižu moraju čekati da prođu vozila koja su već u kružnom toku. Vozila hitnih službi sa upaljenom svjetlosnom signalizacijom i sirenama moraju biti propuštena i vozači za njih moraju napraviti koridor.

Brojevi hitnih službi u Hrvatskoj

U Hrvatskoj svi brojevi za hitne službe su isti:

  • Hitna pomoć: 112
  • Vatrogasci: 112
  • Policija: 112

Univerzalni broj hitnih službi 112 je u funkciji te se može pozvati za bilo koji hitan slučaj. Ukoliko trebate medicinsku pomoć, vatrogasce ili policijsku intervenciju zvanjem broja 112 biti će te spojeni na odgovorajuću službu.

Kako postupiti u slučaju prometne nesreće u Hrvatskoj?

Prvo i najvažnije pravilo je da se osigura sigurnost (ako je moguće ukloniti vozila sa strane ceste i upaliti sva četiri pokazivača smijera da se upozore ostali vozači).

Ukoliko ima ozlijeđenih, odmah nazovite Hitnu pomoć i policiju biranjem broja 112.

Ako je šteta na vozilima velika, nazovite policiju na 112 i pričekajte njihov dolazak.

Razmijenite kontakte i informacije o osiguranju s drugim vozačima koji su sudjelovali u nesreći, slikajte poprište nesreće i vozilo te ispunite europsko izvješće.

Kako postupiti u slučaju prometne nesreće u Hrvatskoj?? Prijavite nesreću vašoj rent a car agencijišto prije i obavijestite ih o detaljima.

MI KORISTIMO KOLAČIĆE

Kolačiće koristimo, kako bismo poboljšali naše usluge, upoznali vaše ponašanje prilikom korištenja i prikazali vam individualizirani sadržaj na našoj internetskoj stranici kao i u našim obavijestima (newsletterima). Ako kliknete na "x" ili ne napravite nikakve postavke, koristit ćemo samo kolačiće iz kategorija osnovni bitni i funkcionalni. U postavkama imate mogućnost prihvaćanja ili odbijanja kolačića pojedinačno u skladu sa svojim mišljenjem o istima, a možete i saznati više o njima. Također možete u bilo kojem trenutku opozvati svoj pristanak.

Prihvaćam sve kolačiće Pravila privatnosti
Impressum