10 stvari koje trebati znati o najmu vozila u Hrvatskoj

10 stvari koje morate znati u 2024.g kada iznajmljujete automobil u Hrvatskoj

10 stvari koje morate znati u 2024.g kada iznajmljujete automobil u Hrvatskoj

SAVJETI

Sadržaj:

Zašto iznajmiti auto u Hrvatskoj?

Kada želite putovati po Hrvatskoj, rent a car je najbolja opcija jer vam daje slobodu i  štedi vrijeme da možete što duže uživati u istraživanju prekrasnih mjesta u Hrvatskoj . Uživajte u razgledavanju ne samo predivnih mjesta na obali Hrvatske već i zadivljujućih destinacija kao što su ZagrebRijeka i Osijek koji su samo nekoliko sati udaljeni od  SplitŠibenikZadar ili Dubrovnik

The World Economic Forum objavio je da su hrvatske autoceste među najboljima u Europi, ali i u svijetu. Zauzele su 12. mjesto na svjetskoj ljestvici za najbolju globalnu cestovnu infrastrukturu, što Hrvatsku čini najboljim izborom za cestovna putovanja u Europi.

Svi veliki gradovi  u Hrvatskoj  imaju zračne luke sa više rent a car ureda. Lučki gradovi kao DubrovnikSplit, Šibenik, ZadarRijeka imaju trajektne luke  u kojima ćete često pronaći i agencije za najam automobila pa nećete imati problem  pronaći vozilo za najam direktno u luci. . Imajte u vidu da skoro svaka rent a car agencija u Hrvatskoj dostavlja vozilo na vašu lokaciju, ali uz dodatnu naknadu. Postoji i opcija iznajmljivanja vozila u jednom gradu, a vraćanje u drugom tako da možete isplanirati jako zabavne ture po Hrvatskoj.

Najam automobila je sigurno najjeftinija opcija s najviše udobnosti. Obilasci s planiranim turama ili privatni transferi su puno skuplje opcije i nemate slobodu ako što imate s iznajmljenim automobilom

Najam vozila u Hrvatskoj je brz i jednostavan proces. S online prijavom, vozilo doslovno  pokupite u svega par minuta. Također, u Hrvatskoj većina ljudi jako dobro govori  engleski jezik pa nećete imati problema s komunikacijom ili traženjem pomoći. Hrvati su jako srdačni pa bi bilo lijepo naučiti i neke osnovne hrvatske izraze.

Što provjeriti prije vožnje u iznajmljenom vozilu?

DA NE
Provjerite tlak u gumama. Ne vozite djecu bez autosjedalice, zaštitite svoje najmlađe!
Provjerite tekućinu u brisačima. Nemojte piti i voziti, budite odgovorni!
Provjerite brisače. Ne vozite neodgovorno, poštujte ograničenja!
Provjerite razinu goriva. Ne zaboravite provjeriti koje gorivo je za vaš automobil.
Provjerite da li vam je prtljažnik dovoljno velik. Ne vozite dok svi putnici nisu vezani sigurnosnim pojasom!
Ako očekujete snijeg ili led, provjerite zimsku opremu. Ne zaboravite staviti vozilo u P(Parking) ako vozite automatik.

TRAŽITE NAJJEFTINIJI AUTOMOBIL U HRVATSKOJ?

Kada tražite najjeftiniji rent a car u Hrvatskoj  najvažnije je provjeriti uvjete najma i dodatne troškove. Budite vrlo oprezni i iznajmljujte samo s provjerenim agencijama koje imaju odlične recenzije.

Koliko košta najam automobila u Hrvatskoj? Cijene mogu varirati ovisno o lokaciji, tako da će cijene biti različite u Zgrebu, Splitu ili na otocima. Sva mjesta u Hrvatskoj imaju drugačiji raspon cijena.  Prosječna cijena za mali automobil u  Zagrebu tijekom zimskog perioda je samo 25,00 €, ali u srpnju može doći i do 60 €. Split i okolni gradovi  kao što su Šibenik i Zadar imaju prosječne cijene od oko 30,00 € van sezone do 70,00 € za mali automobil tijekom ljetnih mjeseci. Dubrovnik ima najveće cijene u usporedbi s drugim gradovima u Hrvatskoj, pa van sezone možete očekivati cijenu od oko 35 € za mali automobil pa sve do 90 € u ljetnom periodu.

Postoji nekoliko načina kako možete uštediti popriličan iznos kada iznajmljujete automobil. Nastojte rezervirati vozilo ranije ili last minute. Automobil preuzmite i vratite u istu zračnu luku.

Najbolji način da uštedite novac je da Hrvatsku posjetite tijekom proljetnih i jesenskih mjeseci  kada je najam automobila prilično jeftiniji nego tijekom visoke ljetne sezone. Hrvatska ima prekrasno vrijeme tijekom travnja, svibnja, rujna i listopada i tada možete očekivati puno sunca, a nije prevruće kao ljeti.

Kada ima ograničen buđet , najbolji izbor su mali automobili koji ne samo da su jeftiniji nego su i puno praktičniji za parkiranje u gradovima koji imaju jako uske ulice.

ODABIR IDEALNOG VOZILA ZA VAŠE POTREBE

Prilikom odabira odgovarajućeg vozila za najam morate imati na umu nekoliko stvari. Kako bi vaše putovanje bilo udobno i sigurno odaberite vozilo koje će odgovarati vama i svim ostalim putnicima

Kategorija Cijena od Zašto odabrati
Gradska vozila od 27,60 € /dan Idealno za uske gradske ulice uz malu potrošnju goriva.
Kompakt vozila i limuzine od 29,30 € /dan Velika udobnost, bogata oprema i veliki prtljažnik.
Kombi/monovolumen/karavan od 33,85 € /dan Izvrsna prostranost za do 9 putnika i veliki prtljažnik.
SUV vozila od 40,00 € /dan Viši položaj vozača i velika udobnost na cestama.
Luksuzna vozila od 50,00 € /dan Uživajte u udobnosti prve klase, vrhunskoj kvaliteti i dizajnu.
Vozila s automatskim mjenjačem od 44,00 € /dan Vrlo lagan za vožnju, čak i za početnike.

KAKO IZABRATI NAJBOLJU AGENCIJU ZA NAJAM AUTOMOBILA U HRVATSKOJ : RENT A CAR RECENZIJE 2024

Iako je cijena jeda od najvažnijih čimbenika pri odabiru, ne bi trebala biti jedina na koju se treba usredotočiti. Često, za malo više potrošenog novca možete dobiti  znatno bolju ponudu s agencijom koja nudi oboje,  dobru cijenu i odlične ocjene prethodnih korisnika

Kako biti siguran da ste rezervirali automobil kod profesionalne i kvalitetne rent-a-car agencije? Najbolji način je provjeriti recenzije online prije donošenja odluke.

Kada pregledavate recenzije  svakako provjerite da pregledavate novije recenzije, ima li recenzija stvarnih korisnika, i  provjerite negativne da vidite kako se tvrtka nosi s nezadovoljnim korisnicima.

Kada se uvjerite da su cijena i recenzije dovoljno dobri, provjerite postoje li dodatni troškovi  ili pravila o kilometraži.

Koji je najbolji način putovanja kroz Hrvatsku?

Vožnja po Hrvatskoj je prilično jednostavna ako vozite autocestom. Prilikom izlaska s autoputa bilo bi dobro koristit GPS.

Gotovo svaki rent a car u Hrvatskoj nudi GPS uz dodatnu naknadu. Ako ste stanovnik EU, možete uštedjeti novac korištenjem  Google Maps App na svom mobitelu korištenjem podatkovnog paketa u Hrvatskoj bez dodatnih troškova.

KVALITETA CESTA, GORIVO I CIJENA CESTARINE

U Hrvatskoj se vozi desnom stranom ceste i Hrvatska ima jednu od najboljih infrastruktura autocesta  u Europi . Cijelu državu možete proći autocestom.

Prije polaska na put provjerite  stanje na cestama u Hrvatskoj.

Svakako provjerite i  cijene autoceste.  Od 2023. možete koristiti i Telepass.

Cijene autoputa za najposjećenije destinacije u Hrvatskoj

Od Do Vozilo Cijena
Zagreb Rijeka Motorna vozila 2 osovine (<1.90 m visine) 9,20 €
Zagreb Zadar Motorna vozila 2 osovine (<1.90 m visine) 16,00 €
Zagreb Šibenik Motorna vozila 2 osovine (<1.90 m visine) 20,10 €
Zagreb Dugopolje (na putu za Split) Motorna vozila 2 osovine (<1.90 m visine) 24,00 €
Zagreb Čarapine (na putu za Dubrovnik) Motorna vozila 2 osovine (<1.90 m visine) 30,70 €
* Ažurirane cijene autoceste (HAC) provjerite ovdje

Cijena goriva može varirati ovisno o lokaciji. Najviše cijene su na autocesti pa bi bilo dobro da na internetu prije potražite najbližu benzinsku postaju s najboljim cijenama.

DODATNE NAKNADE ZA NAJAM AUTOMOBILA NA KOJE TREBATE OBRATITI PAŽNJU

Rent a car osiguranje – Rent a car agencije uglavnom imaju različite politike, ali gotovo svi nude zaštitu od šteta koje prouzrokuju druge strane. Ako želite bezbrižno i ugodno putovati, svakako provjerite koji je dodatni paket osiguranja najbolja opcija za vas.

  • Provjerite koje je osiguranje uključeno u cijenu
  • Fotografirajte sva oštećenja na automobilu
  • Provjerite da li vaša kreditna kartica pokriva osiguranje za najam automobila

Putovanje unajmljenim automobilom u druge zemlje

Ako planirate putovati izvan granica Hrvatske, važno je provjeriti s rent a car agencijom koji su njihovi uvjeti. Također, obavezno provjerite naplaćuje li kompanija dodatno CROSS BORDER (naknada za prelazak granice)  kojem cijena varira od 50,00 € do 100,00 €.

 Putovanje rent a car autom s trajektom na otoke

Ako planirate posjetiti otoke u Hrvatskoj (Brač, Hvar, Vis, Korčula…) neke rent a car agencije to dodatno naplaćuju naknadom koja se zove FIT (Naknada za putovanje na otoke) pa svakako potražite ponudu prije početka najma vozila.

Pravila za tankiranje vozila – Prva stvar koju bi trebali napraviti kada preuzmete vozilo je fotografirati razinu goriva. Imajte na umu da  nisu sve benzinske postaje u Hrvatskoj otvorene 24 sata.

Ovo su različita pravila o gorivu koja možete očekivati:

  • Full-to-full: Preuzmite i vratite vozilo s punim spremnikom.
  • Same-to-same: Vratite vozilo s istom razinom goriva kao kod preuzimanja
  • Full-to-empty: Preuzmite pun spremnik i vratite “prazan“

Dodatni vozači

Iako je pametno imati više vozača pri najmu vozila, to može dovesti do dodatnih troškova. Najčešće morate platiti dodatnu naknadu za dodavanje više vozača na vaš ugovor o najmu vozila što može iznositi do 80€.

Povratak automobila u drugi grad

Kada planirate putovanje, provjerite cijenu one-way naknade jer ona može iznositi dodatnih 70 €.

UVJETI, ZAKONI I OGRANIČENJA BRZINE U HRVATSKOJ

Starost vozača

Vozači moraju imati  najmanje 18 godina. Može postojati dodatna naknada za vozače mlađe od 21 i starije od 65 godina. Prema zakonu, morate imati međunarodnu vozačku dozvolu ukuliko boravite više od 6 mjeseci u Hrvatskoj.

 Važni zakoni koje bi trebali znati:

  • Ograničenje brzine unutar gradova: 50 km/h (31 mph).
  • Ograničenje brzine na autocesti: 130 km/h (80 mph).
  • Od listopada do ožujka morate voziti s upaljenim svjetlima.
  • Sigurnosnim pojasevima moraju biti vezani svi putnici.
  • Dok upotrebljavate mobitel dozvoljeno je samo koristiti hands-free sustav

Kamere za kontrolu brzine:

Hrvatska ima mnogo kamera za kontrolu brzine koje će poslati kaznu rent a caru kod kojeg ste iznajmili automobil. Morat ćete platiti kaznu i dodatnu naknadu za administrativnu obradu kazne.

U svakom trenutku u automobilu trebate imati:

  • Putovnica ili osobna iskaznica
  • Dokaz o osiguranju.
  • Dokumentacija od vozila.

Kazne za parkiranje:

Parking  kazne su vezane na automobil pa ako niste platili kaznu ona će biti poslana tvrtki za iznajmljivanje koja će vam naplatiti  iznos kazne, ali i dodatnu naknadu za administrativne poslove.

Kada vam izdaju parking kaznu:

  • Fotografirajte katnu (u slučaju da je izgubite).
  • Odmah platite kaznu kako biste izbjegli dodatne administrativne troškove.
  • Pošaljite dokaz o uplati agenciji kod koje ste iznajmili automobil zajedno sa fotografijom parkirne kazne.

Ako mislite da vam je parking kazna napisana krivo, morate znati da će vam osporavanje iste  trajati oko mjesec dana i morat ćete platiti dodatnu naknadu za administrativne poslove bez obzira na sve.

Molimo vas, ne vozite dok pijete! Ovo su zakonska ograničenja alkohola u Hrvatskoj:

  • 0,5 g/l za vozače
  • 0,0 g/l za mlade vozače (< 25 g.)
  • 0,0 g/l za profesionalne vozače

Što učiniti u slučaju nesreće?

Prva i najvažnija stvar je utvrditi da li su svi u vašem vozilu dobro, a ako je uključeno drugo vozilo, provjerite kako su i ostali sudionici nesreće dobro. Ako je netko ozlijeđen, nazovite 112. To je broj svih hitnih službi u Hrvatskoj. Ovo su svi savjeti kako se nositi s nesrećama i štetama prilikom iznajmljivanja automobila u Hrvatskoj,

 

 

MI KORISTIMO KOLAČIĆE

Kolačiće koristimo, kako bismo poboljšali naše usluge, upoznali vaše ponašanje prilikom korištenja i prikazali vam individualizirani sadržaj na našoj internetskoj stranici kao i u našim obavijestima (newsletterima). Ako kliknete na "x" ili ne napravite nikakve postavke, koristit ćemo samo kolačiće iz kategorija osnovni bitni i funkcionalni. U postavkama imate mogućnost prihvaćanja ili odbijanja kolačića pojedinačno u skladu sa svojim mišljenjem o istima, a možete i saznati više o njima. Također možete u bilo kojem trenutku opozvati svoj pristanak.

Prihvaćam sve kolačiće Pravila privatnosti
Impressum